Stekelflugor - Conopidae

 
copyright I Ljungström, ilj@flowsim.se
Stekelflugor
Conopidae
ca 25 arter i Sverige
 

Stekelflugorna är en familj flugor av ganska varierande utseende. Några av de mest typiska arterna påminner med sina gulrandade svarta bakkroppar lite lätt om getingar och andra steklar. Men stekelflugorna hör alltså till flugorna: de har ett par vingar, halterer istället för bakvingar (höger halter syns som en liten gulaktig päronform vid midjan på flugan högst upp till vänster) och sugsnabel.
En typisk stekelfluga har stort, brett huvud, stora fasettögon som sitter brett isär, ofta långa antenner, en lång, smal och hopfällbar sugsnabel och en bakkropp som ofta slutar i en inåtböjd del.
 
Vuxna stekelflugor ser man ofta besöka blommor. Där ägnar de sig inte bara åt fredligt nektarsörplande. När det är dags att lägga ägg kan honan ha ett helt annat ärende och kanske befinna sig på spaning efter ett bi, en humla, en geting eller någon annan stekel (allt efter art) för att lägga ägg. Stekelflugornas larver lever nämligen som inre parasiter på (huvudsakligen) steklar. När en lämplig insekt kommer flygande går stekelflugan till attack, greppar tag i offret och sticker in ett ägg i bakkroppen. Och där lever sedan larven. Den väljer nogsamt sina tuggor och ser till att värdinsekten håller sig vid liv tills larven vuxit klart och förpuppats.
 
NåGRA ANDRA GULRANDiGA iNSEKTER
  -> blomflugor
  -> getingar
  -> poppelglasvinge (en fjäril!)

 
KORT om VAR stekelflugorna HÖR HEMMA:
ORDNiNGTVÅViNGARDiptera
UNDERORDNiNG   FLUGOR   Brachycera
GRUPP      HÖGRE FLUGOR      Cyclorrhapha
FAMiLJ          STEKELFLUGOR         Conopidae

 

 
ANDRA FLUGOR
(mest aktuell som innehållsförteckning är menyn till vänster)
  -> blomflugor
    -> blomflugan Episyrphus balteatus
  -> bromsar
    -> regnbroms
    -> blinning
  -> allmän köttfluga
  -> dyngfluga
  -> spyflugor
  -> lusflugor
  -> styngflugor
  -> parasitflugor
 
fler FLUGOR i menyn till vänster