Blomfluga - Syrphus sp.

copyright I Ljungström, ilj@flowsim.se

Getinglika blomflugor
Syrphus-arter
ca 9-12 mm
 
Mer eller mindre getinglika blomflugor finns det gott om, många av dem liknar varandra ganska mycket och en del liknar varandra intill förväxling.
Det finns t.ex. åtminstone tre olika arter som, om man inte tittar riktigt nära, kan se ut precis som flugan på bilderna ovan: Syrphus ribesii, S. torvus och S. vitripennis.
 
S. torvus har till skillnad från de två övriga håriga ögon. Honorna av de två andra arterna ska man kunna skilja åt genom att Syrphus ribesii har så gott som helgula lår.
 
Arterna i släktet Syrphus hör till de blomflugor som under sin larvtid äter bladlöss. De fullbildade flugorna äter sådant som pollen och nektar.
 
Det är bara till utseendet - det gulrandiga - som blomflugorna kan påminna om getingar: de sticks inte! Det gör ju i och för sig inte getingar heller normalt, men blomflugor har överhuvudtaget ingenting som de kan vare sig stickas eller bitas med. Getingar ser förresten ut så här!
 
Blomflugorna har fått sitt svenska namn helt enkelt därför att de är mycket flitiga blombesökare - utomhus! De små flygfän som kan dyka upp inomhus bland blomkrukor och annat är normalt inte blomflugor. Det kan vara daggflugor (Drosophilidae) men ofta är det inga flugor alls utan myggor i familjen sorgmyggor (Sciaridae). Andra flygfän som gärna tar sig inomhus är till exempel husflugor (Muscidae), spyflugor (Calliphoridae), takdansflugor (Fannidae) och fönstermyggor.
 


UTVECKLiNG
Som andra tvåvingar har blomflugor en holometabol utveckling med stadierna ägg, larv, puppa och imago.
 

FLER FLUGOR:
 
  -> Bromsar
    -> Fäbroms
    -> Blinning
    -> Regnbroms
  -> Snäppflugor
  -> Dansflugor
 
  -> Lusflugor
  -> Köttflugor
  -> Spyflugor
  -> Blomflugor
    -> Episyrphus balteatus
    -> Scaeva pyrastri
    -> Sericomyia silentis
    -> Helophilus sp.
    -> Slamflugor Eristalis sp.
  -> Fritflugor
 
Fler flugor finns i menyn till vänster.

 
iNSEKTSORDNiNG:tvåvingar
DiPTERA
UNDERORDNiNG:   flugor
   Brachycera
GRUPP:      högre flugor
      Cyclorrhapha
FAMiLJ:         blomflugor         Syrphidae
SLÄKTE:                         Syrphus

 
 

 
  -> allmänt om insekter
  -> holometabol utveckling
  -> insekternas morfologi