Dansflugor - Empididae

 
copyright I Ljungström, ilj@flowsim.se

Dansflugor
Empididae
 
är en familj flugor om drygt 200 arter i Sverige. De flesta är små och ingen är större än 15 mm.
 
Dansflugor har små runda huvuden, tydlig "hals" och en kraftig - kort eller lång - stickande sugsnabel som de använder för att suga i sig bytesdjur och nektar. Fasettögonen är en aning urgröpta vid antennbaserna. Vingarna, som hålls platt sammanslagna över kroppen vid vila, har tredje ribban gaffelgrenad nära vingspetsen. En del arter har framfotsleder som är förstorade och försedda med spinnkörtlar.
 

Det svenska namnet har dansflugorna fått helt enkelt för att de gillar att dansa och dansar gör de i stora svärmar och gärna över vatten. Hos flera arter är det honorna som dansar och hågad hanne får flyga in i svärmen för att plocka upp en hona.
 
Mest berömda är dansflugor för sina bröllopsgåvor. Innan en hanne ger sig in i dansen fångar han ett byte som han överlämnar till en flygande hona. Honan tar hand om bytet och hannen lyfter båda och flyger iväg med dem till något blad för att para sig. Och det är vad de håller på med på bilden till vänster: hannen längst till vänster använder frambenen för att hålla fast i bladet och övriga ben för att hålla tag om honan som ägnar sig åt att äta upp sin bröllpsgåva hårmyggan längst ner till höger.
 
En del arter slår dessutom in sina bröllopsgåvor i paket av spinntrådar som de tillverkar med framfötterna.

Som alla tvåvingar har dansflugor en holometabol utveckling med stadierna ägg - larv - puppa - imago. Larverna lever på fuktiga ställen - bland multnande växter, i strandgyttja mm - där de jagar andra småkryp.
 

FLER FLUGOR:
 
  Bromsar
     Broms
     Blinning
     Regnbroms
   Snäppflugor
 
   Lusflugor
   Köttflugor
   Blomflugor
     Episyrphus balteatus
     Helophilus sp.
     Scaeva pyrastri
     Sericomyia silentis
     Slamflugor Eristalis
   Styngflugor
   Parasitflugor
 
fler flugor under rubriken
TVÅViNGAR i menyn till vänster.

 
iNSEKTSORDNiNG:tvåvingar
DiPTERA
UNDERORDNiNG:   flugor
   Brachycera
GRUPP:      lägre flugor
      Orthorrhapha
FAMiLJ:         dansflugor         Empididae

 
 

 
   allmänt om insekter
   holometabol utveckling
   insekternas morfologi