Kackerlackor

copyright I Ljungström, ilj/vanl.tecken/flowsim.se

 

Kackerlackor
Blattodea
 
Alla kackerlackor har inte långa, fullbildade vingar som skogskackerlackorna på bilderna, en del har bara små trekantiga flikar bakom halsskölden och andra har halvlånga ungefär som en kortvinge (skalbagge) eller en tvestjärt. De flesta av de mest spridda arterna ser dock ut ungefär som skogskackerlackorna och har alltså ett ganska speciellt utseende som gör att de knappast kan förväxlas med några andra småkryp. Kackerlackor är platta och ovala. De har en stor halssköld som ofta täcker större delen av huvudet. Täckvingarna är mjuka och läderaktiga. Benen är försedda med en mängd borst. Framtill finns två långa, trådformade antenner och baktill syns ofta två kortare "spröt" (cerci) sticka ut under vingkanterna.
 
Skogskackerlackorna hör till de kackerlackor som har ett par fullt utbildade flygvingar under täckvingarna. Hos skogskackerlackorna används vingarna flitigt i ett rastlöst flygande från en växt till nästa. Andra kackerlackor är mindre benägna att ta till vingarna och en del kan inte flyga överhuvudtaget.
 
Kackerlackor har en hemimetabol utveckling; nykläckta kackerlackor kliver ut ur äggen som små, vinglösa kopior av de fullbildade.
 
Kackerlackor hör till de äggpaketerande (!) insekterna. Äggen sitter ihop i en liten kapsel som honan kan bära med sig fastsatt vid bakkroppsspetsen.
 
I Sverige förekommer endast ett par inhemska kackerlackor. Skogskackerlackorna lever utomhus och uppträder inte som skadedjur.
 
iNOMHUS?
De flesta av de arter av kackerlackor som påträffats i Sverige är ursprungligen tropiska arter som i Sverige kan överleva vintern enbart inomhus och då på ställen där de ges tillgång till något att äta. Kackerlackor är nattaktiva och trivs på platser där det är varmt, lite fuktigt och där det finns gott om föda i form av t.ex. matvaror och matrester. Kackerlackor sprids över världen med t.ex. varutransporter och resväskor.
 
"Inomhuskackerlackor", som t.ex. tysk kackerlacka (ca 15 mm lång), är visserligen såväl snabbspringande som aktiva huvudsakligen i mörker men, som alla som delat hotellrum med kackerlackor vet, delar man boning med kackerlackor så märker man det!
  • de syns!
  • de lämnar spår!
  • de hörs!
De arter som kan förekomma inomhus i Sverige är stora småkryp (cirka 15 mm - 40mm).
 
 
 
 
 

mer om...
...småkryp som kan dyka upp inomhus men normalt städas bort
 
   silverfiskar
   ugnssmyg
   sorgmyggor
   ängrar - pälsängrar m.fl.
   pälsängrar
   vågbandad pälsänger
   fläskängrar
   museiängrar
   boklöss
   kackerlackor

 

 
[mest aktuell som innehållsförteckning är menyn i ramen till vänster]

 
ORDNiNG KACKERLACKOR Blattodea
FAMiLJER       småkackerlackor
     storkackerlackor
     jättekackerlackor
     Blatellidae
     Blattidae
     Blaberidae

 
  • Blatellidae
    småkackerlackor
    3 (5)
     
  • Blattidae
    storkackerlackor
    3 (3)
     
  • Blaberidae
    jättekackerlackor
    1 (9)