Hasselsnok - Coronella austriaca copyright I Ljungström, ilj@flowsim.se
Hasselsnok (VU)
Coronella austriaca
fridlyst!
 
Hasselsnok - Coronella austriaca - förekommer i södra halvan av landet upp till Uppland. Den trivs bäst i hällmarkstallskog där den jagar andra kräldjur som ödlor (t.ex. kopparödla och skogsödla) och ormar som vanlig snok och huggorm. Hasselsnoken är helt ofarlig (för människor!), den har varken huggtänder eller giftkörtlar.
 
Normalt är hasselsnokar bruna, grå eller beige med två rader mörkare fläckar längs ryggraden. Hasselsnokar är mycket smalare än huggormar, ser man dem hopringlade blir man lätt förvånad över hur långa de visar sig vara när de ormar iväg. Pupillerna är runda och huvudet, som är litet, är på ovansidan försett med en mörkare teckning som är unik för varje individ.
 
Hasselsnoken är rödlistad och dessutom fridlyst vilket betyder att den inte får dödas och inte heller flyttas.
 
Det är normalt från april till början av oktober som man, om man har tur, kan få se hasselsnok, som inte bara är sällsynt utan dessutom diskret till sina vanor. Medan de andra svenska ormarna (huggorm och vanlig snok) gärna ligger öppet och solar trivs hasselsnoken bättre nere i vegetationen eller under stenar.
 
På bilderna syns två (eller tre; hasselsnoken på bilden högst upp vägrade visa hjässan) olika individer. Jämför teckningen på huvudet (syns på minsta bilden och på bilden längst ner)!
 
På den övre bilden ser man också ganska tydligt att hasselsnoken (till skillnad från huggormen) inte har några kölar på sina fjäll.
--> jämför hasselsnok och huggorm
fler kräldjur:
 
ÖDLOR
--> kopparödla
Anguis fragilis
--> skogsödla
--> Lacerta vivipara
 
ORMAR
Hasselsnok eller huggorm?
--> bild på hasselsnok och huggorm
 

 
 
[mest aktuell som innehållsförteckning är menyn i ramen till vänster]